Essay Writers - professional writers

Ajánlatkérés (0-24)
+36 1 26 Mutasd
Élő chat, azonnal válaszolunk

Szakdolgozatírás 1 hónap alatt

Csak hatékony időbeosztás kérdése, és a szakdolgozatírást, amit egyébként hónapokig halogatnál, akár 30 nap alatt is elvégezheted! Összeállítottunk egy időtervet, melynek segítségével könnyen megtervezheted az előtted álló feladatot, és előre láthatod, mely munkafolyamatra mennyi időt kell majd szakítanod. Jó munkát!

 

1-7. nap: Előkészületek

 

  1. Útmutató átolvasása

Minden oktatási intézménynek megvannak a saját követelményei a diplomamunka formáját, tartalmát illetően, illetve különösen érdemes odafigyelni és követni a hivatkozási szabályokkal kapcsolatos elvárásokat. Lehet, hogy szinte egy teljes sablonnal kezdheted a munkát, de előfordulhat, hogy a terjedelmen és határidőn kívül alig kapsz korlátozásokat. A lényeg, hogy informálódj, kérd konzulensed idejét is, hogy mielőtt bármibe belekezdenél, tisztában légy a követelményekkel. Beszéljétek meg azt is, hogy hány alkalommal, a munkafolyamat mely fontos részeinél szükséges konzultálnod.

  1. Alap formázások, fedőlap

 

Ez egy remek feladat, hogy belemelegedj a munkába, és a későbbiekben is gyorsítja az írást: könnyebben követheted a terjedelmet, és nem marad minden formázás a végére. Állítsd be előre Word-ben a következőket:

  • szövegstílus (betűméret, típus, sorköz, margók, oldalszámozás, címek és alcímek egységes formázása – vagy mindezekre egy kész stílus kiválasztása a szövegszerkesztőben)
  • szánj időt a menüpontok feltérképezésére, és válassz előre tartalomjegyzék-stílust, és akár a kész hivatkozási sablont is, így biztosan egységes lesz az irodalomjegyzéked

Készítsd el a fedőlapot, melyen az egyetem/ főiskola által elvárt információkat tünteted fel (szerző, konzulens, intézmény neve, év, cím, alcím, stb). Ha a címet még nem tudod, hagyd üresen, ne ragadj itt le.

szakdolgozat iras

 

  1. Kutatási terület

Gyűjtsd össze, mely területek milyen kérdései foglalkoztatnak, mit kutatnál szívesen, és konzultálj, hogy melyekkel érdemes tovább haladnod. Ha nem tudsz a konzulensedre számítani, elsősorban olyan kérdéskört érdemes választanod, melyről valószínű, hogy több elérhető szakmai háttéranyagot fogsz találni, még akkor is, ha egy másik kérdés izgalmasabbnak tűnik elsőre. Találj egy problémát, amire kutatásoddal választ szeretnél kapni, majd később ez fog segíteni leszűkíteni a kutatási területedet és megfogalmazni a hipotézisedet.

 

  1. Forrásgyűjtés

Ha kitaláltad, milyen témát kutatnál, kezdődik a forrásanyag-kutatás. Figyelj az időre, ne állj neki végigolvasni rögtön minden cikket, és könyvet ami releváns lehet, inkább olvasd el a folyóiratcikkek absztraktját, vagy a könyvek ajánlóját, és gyűjtsd őket egy kupacba vagy mappába, hogy a feldolgozáskor ezekhez nyúlhass. Jó hely kutakodásra az egyetemi könyvtáratok, de a Google Scholar is remek találatokat hoz már a legváltozatosabb témákra is, sok ingyenesen letölthető anyaggal. A lényeg az, hogy ha megvan egy nagyobb mennyiség ezekből a forrásokból, kezdd kiválogatni, a gondolatmeneted szerint sorba rendezni, majd elolvasni őket, és a lényeget jelöld meg bennük azokat a pontokat, melyeket beépítenél  a munkádba. Ha ezek alapján fel tudod állítani a szakirodalmi áttekintés logikai felépítését, valószínűleg körvonalazódnak már azok a kérdések, problémák, melyek a hipotézised felállításában segítenek majd.

 

  1. Hivatkozásjegyzék

Érdemes már a gyűjtési-rendszerezési szakaszban a hivatkozási szabályoknak megfelelően jelölni a felhasznált forrásokat, így nem a legvégére marad egy-egy gondolat szerzőjének visszakeresése.

 

Ha ezekkel megvagy, körülbelül a munka 20%-át tudhatod magad mögött.

 

8- 14. nap: Szakirodalmi háttér feldolgozása

 

  1. Bevezetés

Most, hogy látod mit is kutatsz tulajdonképpen, már meg tudod írni a bevezetést, mely előre vetíti, hogy milyen kérdéssel kívánsz foglalkozni a szakdolgozatodban. Lehet, hogy mostanra már a pontos címet is kitaláltad, ne felejtsd beilleszteni majd a munkádba.

  1. Irodalmi áttekintés

Ha a forrásgyűjtéssel és –rendszerezéssel jól állsz, ezt a szekciót már könnyen megírod, ezért is fontos, hogy a fenti lépéseket ne hagyd ki. Említsd meg a vizsgált terület legfontosabb kutatásait, eredményeit, az ellentmondásokat és problémákat, amiket a korábbi kutatók feltártak, és végül vezesd le ezekből a területet, melyre fókuszálni fogsz.

  1. Célok

Bár nem tűnik fontosnak, ebben a pár bekezdésben jelölheted ki, hogy mit és miért, de főleg, hogy mit és miért NEM fogsz tárgyalni a munkádban. Ez azért is fontos, mert a védésen az első kérdés pont az lehet, hogy miért nem tértél ki x-y elméletére, ezt így már előre meg is válaszoltad.

  1. Korlátozások, definíciók

Sokszor bizonyos akadályok állnak egy szakdolgozat kutatás útjában (pl. adatszolgáltatási, idő- vagy térbeli korlátok), ezeket is érdemes előre jelezned az olvasónak. Ha pedig van olyan kifejezés, szakszó, mely nem valószínű, hogy ismert az olvasónak, esetleg más értelmében fogod alkalmazni, mint a megszokott, vagy egyéb ok miatt érdemes tisztáznod a későbbiekre, azt is itt teheted meg.

  1. Hipotézis

Gondold át jól, és egyeztess konzulenseddel is a pontos hipotézis megfogalmazásánál. Ez a gerince a munkádnak, az egész szakdolgozat írás e köré épül. Ezt kell megerősítened vagy megcáfolnod, tehát nem jó ha túl általános, vagy már a hipotézis elolvasásakor egyértelmű, hogy mire fogsz jutni. Egy jó hipotézisre felépítheted az egész kutatásodat, sőt, akár későbbi kutatási területekhez is elvezethet. Ne sajnáld rá az időt.

 

Ha ezeket kipipálhatod, jó hírünk van: szakdolgozatod 50%-ban elkészült!

 

15- 21. nap: Kutatás

 

  1. Módszertan

Írd le, hogyan fogod kutatni a kiválasztott területet: primer és/vagy szekunder kutatással, hogyan és miért választod az adott módszert, milyen mintavétellel és megbízhatósággal tervezel, hogyan fogod elemezni az eredményeket.

  1. Kutatás

Maga a kutatás több napot is igénybe fog venni, készülj erre, akár feltáró, leíró vagy magyarázó kutatást választasz. Szerkeszd meg online kérdőívedet és gyűjtsd be a válaszokat, készítsd el a mélyinterjúkat, vagy gyűjtsd össze az összahasonlító elemzéshez szükséges adatokat. Ez talán a legkényelmetlenebb része a szakdolgozat írásnak, míg megtervezed, kivitelezed az adatok begyűjtését, és bizony néha ilyenkor szembesülsz csak kutatásod korlátaival: az interjúalany nem akar mindenre válaszolni, vagy éppen az ismerőseid nem a megfelelő alanyok kérdőíved kitöltéséhez mert teljesen idegen tőlük a téma amit kutatsz. Készülj fel, ezen a héten erről fog szólni minden napod, de hidd el, túl leszel rajta!

  1. Elemzések

Ha megvan az adatbázisod, ideje kinyerni belőle a hasznos információkat. Ebben legtöbbször valamilyen szoftver lesz segítségedre, pl. SPSS, de ha nem értesz hozzá, inkább ne most próbáld megtanulni, inkább kérj segítséget, hogy a legfontosabb összefüggéseket ki tudd nyerni és be tudd mutatni. Ezek az eredmények vezetnek el a hipotézised megerősítéséhez vagy éppen megcáfolják azt, így fontos, hogy megfelelően kezeld eredményidet és megértsd, mit jelentenek a számok.

  1. Grafikonok, ábrák

Eredményeidet látványossá teheted szakdolgozatodban grafikonokkal, diagramokkal, vagy már ábrával, melyek szemléletessé teszik mondandódat, kutatásod eredményét. Fontos, hogy ha nem saját készítésű ábrát, képet használsz, jelöld meg annak forrását a képjegyzékben. Grafikonjaid, diagramjaid igazán látványosak is lehetnek, használd bátran a Word szerkesztőjét, de ügyelj arra, hogy a megjelenés ne terelje el azért a figyelmet az információról. Vigyázz! A képek-ábrák-grafikonok nem minden esetben számítanak bele a terjedelembe, vagy annak csak egy meghatározott százalékát tehetik ki. Nézz utána!

  1. Következtetések

Ezt a fejezetet már könnyen meg fogod tudni írni, hiszen minden eredmény a zsebedben van a kutatásod és elemzésed után. Emeld ki, mi vezetett a hipotézis megerősítésére vagy megcáfolására, és jelentsd is ki egy mondatban ezt. Sokszor újabb kérdéseket vet fel egy-egy tanulmány, ezeket ebben a fejezetben nyugodtan nevezd meg, ki tudja, később egy másik szakdolgozat írónak adsz vele ötletet! Végül érdemes egy újabb konzultációt kérned, így az esetleges hiányosságokra, javítandó pontokra még a véglegesítés előtt fény derülhet.

 

Ha ezzel megvagy, már 85%-nál jársz a szakdolgozat írásban.

 

22- 30. nap: Formázás, véglegesítés

 

  1. Összefoglaló

Összefoglalás képpen említsd meg, milyen területet kutattál, azon belül milyen problémára kerested a választ, milyen módszeren keresztül milyen végeredményre jutottál. Nem kell túlcifrázni, ennyi a lényege.

  1. Ajánlás, köszönetnyilvánítás, absztrakt

Míg az első kettő már csak ujjgyakorlat a befejezés előtt, az absztraktra érdemes egy kicsit több időt fordítanod: úgy írd meg, hogy ha valaki csak „beesik” majd a szakdolgozat védésre, és csak ezt az egyoldalas összefoglalót olvassa el, ő is képben legyen a munkáddal és tudjon értelmes kérdéseket feltenni. Kérdezd meg konzulensed, Nálatok mik a terjedelmi, tartalmi elvárásai, és (fontos!) hogy be kell-e kötni ezt is a szakdolgozatba vagy külön lapon kell beadni.

  1. Tartalomjegyzék, függelék

Következik az utolsó feladat: rendszerezd, szépítsd a fejezetek címét, alcímeket, ellenőrizd a hozzájuk kapcsolódó oldalszámot, helyezd el a kiegészítő anyagokat a függelékben, és vess egy pillantást az irodalomjegyzékre is: nem maradt-e ki valami, illetve a megfelelő formázással szerepel-e mindenhol a munkádban. Ha mindez megvan, kattithatod a send-gombot a konzulensnek ellenőrzésre!

  1. Ellenőrzés, konzultáció, javítás

Egészen biztosan kapsz megjegyzéseket a konzulenstől, amik alapján javításokra lesz szükség, hagyj erre a munka végén legalább egy napot, és ha lehet, kérj meg valakit, hogy olvassa át, hátha talál elírást, egy-egy értelmetlen mondatot vagy elcsúszott ábrát: apró dolgok, de nagyban befolyásolják a diplomamunkád összhatását.

  1. Köttetés, leadás

Járj utána előre, hol és mennyiért fogsz nyomtatni és köttetni, a véghajrában a kapkodás közepén akár 5-10 000 Forintod is bánhatja a sürgősségi díjat. Lehet, hogy elektronikus formában is be kell adnod a munkád, erről se feledkezz meg.

 

Ha pedig mindez megvan, gratulálunk, teljesítetted egyetemi éveid legfontosabb munkáját, már csak az eredményekért és a sikeres szakdolgozat védésért kell drukkolnod!

 

Jó írást!