Essay Writers - professional writers

Ajánlatkérés (0-24)
+36 1 26 Mutasd
Élő chat, azonnal válaszolunk

Szakdolgozat témák

Hogyan válassz olyan szakdolgozat témát, amivel nem csak a munka elején tudsz lelkesen foglalkozni, de végig érdekes marad, sőt a kutatásodat is segíti? Ebben segítünk tippjeinkkel!

 

Elvárások, tájékozódás

Mindenekelőtt nézz utána, milyen elvárásoknak kell megfelelnie a szakdolgozatodnak, és ezzel együtt a választott témádnak. Milyen arányban kell a kutatásról, vagy a szakirodalmi anyagok feldolgozásáról szólnia? Milyen terjedelemben kell gondolkoznod, és milyen forrásokat tudsz majd használni? Ha ezekkel képbe kerültél, jöhet az általad kedvelt területek végiggondolása.

szakdolgozat temak

Témaválasztás = konzulensválasztás

Lehet, hogy vannak kedvenc tantárgyaid, tanáraid vagy szakterületeid, esetleg szakmai gyakorlat közben bukkantál olyan területre, amiről szívesen írnál. Mivel a kiválasztott téma általában a konzulens kiválasztását is jelenti, érdemes arra is figyelned, melyik konzulenssel tudsz hatékonyan együtt dolgozni a következő hónapokban: olyanra van-e szükséged, aki csak visszajelzéseket ad, amikor kéred és hagy dolgozni a saját tempódban, vagy esetleg folyamatos kommunikációra van szükséged, gyakori találkozókkal, együtt gondolkodással. Néha ez lehet a döntő tényező, ha 3-4 téma is van a fejedben.

Téma-szakterület

Ha megvan a tágabb témakör és a konzulens, gondold át, milyen altémák, szűkebb kutatási területek jöhetnek szóba. Ha nagyon nincs ötleted, kezdj olvasgatni szakmai folyóirat cikkeket, és figyeld magad, melyik téma villanyoz fel, melyikkel foglalkoznál Te is szívesen. Az adott cikkek irodalomjegyzéke is elvezethet további kapcsolódó területekhez. Érdemes több területet is  összegyűjtened, és akár egy listán értékelned őket a következő szempontok szerint:

  • melyikről lesz elérhető szakirodalom
  • melyikről nincs még túl sok kutatás
  • melyikkel fogsz tudni foglalkozni hosszabb időn keresztül
  • ha szükséges interjút/ kérdőívet készítened a kutatásodhoz, van-e olyan kapcsolatod, aki ebben a témában segítheti a kutatásodat

 

Címadás

Bár a cím sokszor csak írás közben pattan ki a szakdolgozat író fejéből, lehet, hogy már a témaválasztással együtt meg tudod fogalmazni. Jegyezd fel az ötleteidet már ez elejétől, így később lesz miből választani!

Tesztelés

Ha megvan a téma, konzulens és esetleg a cím is, teszteld: fog-e elég kérdést, problémát adni a témakör, vagy már szinte minden aspektusból vizsgálta valaki? Gondold el, mi lenne az első lépés, amivel a munkát megkezdenéd? Ha beírod a Google Scholarba, vagy átfuttatod a könyvtár rendszerén, hoz-e elég szakirodalmi háttéranyagot?

Ha rosszul választottál…

Ha volt egy kedvenc témád, de kiderült, hogy nem kutatható, nem passzoltok egymáshoz a téma konzulensével, vagy éppen nem találtál megfelelő szakmai cikkeket, akkor engedd el. Hidd el, jobb most, mint amikor két hét kutatás után kell rájönnöd, hogy zsákutcába kerültél.

 

Reméljük, sikerült útmutatást adnunk az igazán hozzád illő téma megtalálásához, jó írást!